Op de Biënnale Interieur pakte TAL, fabrikant van verlichting uit met ‘Layers’. Voor de realisatie van deze collectie van verlichting gingen ze in zee met de Belgische ontwerper Sylvain Willenz.  

Belgisch designproject

‘Layers’ is de naam van het designproject van TAL en de gerenommeerde designer Sylvain Willenz.

Vooraleer hij aan de slag ging, definieerde Willenz het DNA van TAL – TAL staat bekend voor zijn technische knowhow. Aan dat DNA voegde hij een nieuwe toepasbare dimensie toe.

“Door te spelen met vorm, materialen, afmetingen en techniek ontstaan er ‘lagen’. Doorheen deze verschillende lagen geven de ontwerpen hun finesse prijs.“ licht de designer toe.

De collectie ziet er op het eerste gezicht eenvoudig uit. ‘Dat is slechts schijn” aldus Willenz. “De complexiteit zit verborgen achter de gelaagdheid van de ontwerpen. Ook de flexibiliteit zit vervat in de verschillende lagen waaruit de verlichting is opgebouwd.”

Lagen van licht

Je verandert de lichtbundel en het lichtbeeld, en creëert een andere sfeer door te spelen met de diverse lagen van de verlichtingsarmaturen Telescoop, Nelson, Rollo en Hubble.

Door het onderste element van de kokervormige Telescoop en Nelson te verschuiven ten opzichte van het hogere element wijzigt de gerichte lichtbundel en daarmee ook de (licht)sfeer. Bij de cirkelvormige ontwerpen Rollo en Hubble komt er indirecte wand- of plafondverlichting bovenop wanneer je gebruik maakt van een laagje meer.

Ge(s)laagde afwerking

Ook bij de afwerking van de armaturen is sprake van lagen. Telescoop en Hubble zijn verkrijgbaar in wit en zwart aluminium afgewerkt met een poedercoating die voor een subtiele oppervlaktestructuur en krasbestendigheid zorgt. Bij Nelson en Rollo wordt wit of zwart gepoederlakt aluminium gecombineerd met een gladde laag messing of koper.

Ledverlichting

De respectievelijk twee- en driedelige kokervormige verlichting Nelson en Telescoop en de cirkelvormige (Ø 30 en 40 cm) armaturen Rollo en Hubble zijn beschikbaar met een pendel of als opbouwarmatuur voor plafond-, wand- of railbevestiging.

De ontwerpen zijn standaard uitgerust met warm witte ledverlichting die weinig energie verbruikt, niet opwarmt en lang meegaat.